Zakup Octawii III jakieś alternatywy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SilentEmpire
    Rider
    • 2009
    • 304

Zamówienie poszło w piątek - wstępny plan 8-12 tygodni, w tym tygodniu mają doprecyzować. Przy RSie zamówionym w październiku 2013 - powiedzieli, że generalnie ma być do końca roku, ale nie ma żadnej gwarancji, że będzie wcześniej. No i przedstawili całkiem dobrą ofertę na Superby, więc...

Tak, 2.0 TSI DSG.
    SUPERB

Komentarz

• mirek_p11
      RS
      • 2010
      • 6630
      • Volkswagen
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez SilentEmpire
      Tak, 2.0 TSI DSG
      jedyny słuszny

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
      Fotki

Komentarz

• SilentEmpire
        Rider
        • 2009
        • 304

Nie miałbym nic przeciwko V6))
        SUPERB

Komentarz

• jerol
          Ambiente
          • 2014
          • 188

Ostatnio jechalem O3 2.0tdi 150km i lepsze wrazenie wywarl na mnie 1.4 tsi, a ze duzo nie jezdze to wybralem 1.8 tsi 4x4. Chcialem zobaczyc jak dziala dsg6 a ze sprzedawca mial tylko superba 2.0 ropniaka 4x4 to sie przejechalem i... to auto w tej konfiguracji jest dosc szybkie ale dupy nie urywa, czasami automat wrzucal tak niski bieg ze po hamowaniu i naglym depnieciu gazu silnik sie dusil,przechyla sie na zakretach, za kierownica mialem wrazenie ze mam mniej miejsca niz w O3, bardzo czuc ciezar samochodu, ale moj ojciec siedzac z tylu byl bardzo zadowolony z ilosci miejsca

Komentarz

• Basik_
            Rider
            • 2013
            • 667

A ja dzisiaj wróciłem do analizy Renault Megane Grandtour GT 220 gdyby miał automat to pewnie już bym go zamówił wbrew temu co wcześniej pisałem o autach na F. Teraz rozkminiam czy warto, cena niższa niż RS'a, ale też ma braki (nie automat) W sumie to coraz poważniej się zastanawiam co zrobić.
            Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• perfex
              L&K
              • 2005
              • 1117

Zamieszczone przez SilentEmpire
              Przy RSie zamówionym w październiku 2013 - powiedzieli, że generalnie ma być do końca roku, ale nie ma żadnej gwarancji, że będzie wcześniej.
              To nawet nie jest śmieszne... Po prostu powinni wycofać to auto z cenników. Bo to mniej więcej jakby vw zbierał już zamówienia np, na następną generację Passata, która będzie... kiedyś :evil:
              Pozdrawiam
              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• molek1000
                Classic
                • 2014
                • 8

Zamieszczone przez Basik_
                A ja dzisiaj wróciłem do analizy Renault Megane Grandtour GT 220 gdyby miał automat to pewnie już bym go zamówił wbrew temu co wcześniej pisałem o autach na F. Teraz rozkminiam czy warto, cena niższa niż RS'a, ale też ma braki (nie automat) W sumie to coraz poważniej się zastanawiam co zrobić.
                Basik, a może Seat Leon ST 1.8 180KM lub 2.0 TDI 184KM?

Komentarz

• lociu
                  Classic
                  • 2013
                  • 18

Seat Leon ST jest moc !!!!

Komentarz

• Basik_
                    Rider
                    • 2013
                    • 667

Zamieszczone przez molek1000
                    Też je brałem pod uwagę, ale nie wiem :roll:

Komentarz

• molek1000
                      Classic
                      • 2014
                      • 8

Trochę Cię rozumiem, ja też w oczekiwaniu na swojego RS też mam chwile zwątpienia i też czsem próbuję znaleźć jakieś alternatywy dla RS TDI i niestety nie jest łatwo. Skoda co by nie mówić to idealny kompromis cena-jakość-technologia.

Komentarz

• Basik_
                        Rider
                        • 2013
                        • 667

Trochę Cię rozumiem, ja też w oczekiwaniu na swojego RS też mam chwile zwątpienia i też czsem próbuję znaleźć jakieś alternatywy dla RS TDI i niestety nie jest łatwo. Skoda co by nie mówić to idealny kompromis cena-jakość-technologia.
                        Dokładnie, dlatego daje sobie jeszcze trochę czasu i narazie czekam na RS'a, ale nie wiem czy czara goryczy się nie przeleje i wtedy będę musiał podjąć decyzję co kupić w zamian.

Komentarz

• metrotest
                          Rider
                          • 2006
                          • 506
                          • Volkswagen
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez lociu
                          Seat Leon ST jest moc !!!!
                          Zwłaszcza w wersji Leon ST Cupra /260KM :diabelski_usmiech/, która ma być w sprzedaży latem, u nas pewno ciut później bo jeszcze nie ma w cenniku wersji Cupra w hatchbacku, a na stronie niemieckiej już jest.

Problemem w Leonie może być mało porywające wnętrze /jakość wykonania i to, że Cupra wymaga raczej paliwa 98.

Ale jeździłem Leonem 5d wersja FR 184KM w manualu /diesel/ i fun był 8)

Komentarz

• molek1000
                            Classic
                            • 2014
                            • 8

Dokładnie, dlatego daje sobie jeszcze trochę czasu i narazie czekam na RS'a, ale nie wiem czy czara goryczy się nie przeleje i wtedy będę musiał podjąć decyzję co kupić w zamian.
                            Za dobry pomysł w tych pieniądzach to normalnie Nobel z ekonomii. A tak na marginesie Seat Leon ST to fajne auto z dobrą ceną i technologią, tylko wg mnie mocno kuleje środek. Jest poprawa w stosunku do poprzednich modeli(wiem bo jeżdzę poprzednim Toledo), ale wg mnie Skoda jest dużo lepiej wykonana i zaprojektowana.

Komentarz

• Prim
                              L&K
                              • 2013
                              • 1040
                              • Audi

Basik_, widziałem ostatnio Leona fr kombi na ładnym Dużym felunku w szarym Metaliku i powiem szczerze ze wyglada bardzo dobrze...

Problem polega na tym ze rs wyglada lepiej i jest np. większy - mógłbym wymieniać długo i namiętnie... Jedno jest pewne - jeśli zdecydujesz sie na zmianę to bądź na 130% przekonany ze to dobra decyzja... Żebyś potem w korku siedząc w swoim nowym samochodzie nie wkr%#Ž£$%wial sie na widok rs...
                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• SilentEmpire
                                Rider
                                • 2009
                                • 304

Zamieszczone przez jerol
                                czasami automat wrzucal tak niski bieg ze po hamowaniu i naglym depnieciu gazu silnik sie dusil
                                bo to diesel był, ale i tak warto mieć łopatki

Zamieszczone przez jerol
                                przechyla sie na zakretach
                                no tak, dlatego pakiet sport fabryczny albo eibachy we własnym zakresie, jak w cywilnej octavii 2

Zamieszczone przez jerol
                                bardzo czuc ciezar samochodu
                                racechip potrzebny, jw

Ale z drugiej strony - Superb 1.562 kg, O3 RS 1.467 kg, serio te 100kg tak czuć?
                                SUPERB

Komentarz

• ryjeks
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 488
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Skoda co by nie mówić to idealny kompromis cena-jakość-technologia.
                                  I właśnie z tego powodu jak się człowiek zagłębi w konkurencję to ciężko coś wybrać, szczególnie jeśli automat wchodzi w grę.

Komentarz

• jerol
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 188

SilentEmpire, czuc wiekszy ciezar rozumialem przez to ze przechyla sie na zakretach i przyspieszenie tego silnika nie jest jakies super, gabaryty tego auta sprawiaja ze nie chce sie tym na zakretach jezdzic szybciej poprzez jego bujanie aczkolwiek nie mowie ze to auto jest zle, na trase napewno sie nadaje. O3 RS nie jezdzilem ale zachowanie Octavii na drodze lepiej przypadlo mi do gustu niz Superba. Na plus duzy dlla tego superba - nie udalo mi sie w nim stracic przyczepnosci albo chociazby buksowania kol ze startu, a w O3 150km przy bucie na 1,2 biegu trakcja caly czas sie swiecila dlatego wybralem 1.8 4x4 w octavii mam nadzieje ze z trakcja nie bedzie problemow

Komentarz

• greg505
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1239

jerol, bardzo dobry wybor, 1.8 z napedem na przod nie radzi sobie na pierwszych dwoch biegach, jest to bardzo irytujace, jak chcesz dynamicznie przyspieszyc na dwojce, asr szaleje do 60-70km/h
                                      Black magic

Komentarz

• mufel
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 194

Zamieszczone przez greg505
                                        jerol, bardzo dobry wybor, 1.8 z napedem na przod nie radzi sobie na pierwszych dwoch biegach, jest to bardzo irytujace, jak chcesz dynamicznie przyspieszyc na dwojce, asr szaleje do 60-70km/h
                                        1.8 4x4 to chyba optymalny wybór. Szkoda ze producent narzuca przy tej opcji kombi i dsg przez co cena na starcie jest wyzsza. Jak dla mnie te 2 opcje sa zbedne no i przy konfiguracji miałem dylemat. Wybralem taniej ale bardzo zaluje ze nie mozna kupic manual lift back 4x4 1.8 .

Komentarz

• szplukasz
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 111

Jeśli ktoś się zastanawia nad RS TDI lub 2.0 TDI to niech wejdzie do salonu Opla i zapyta się o auta z 2013 roku. Jest ciągle sporo Insigni Cosmo z dieslem 160 KM w bogatym wyposażeniu (IntelliLink RF900 Navi, Pakiet Kierowcy, Pakiet Flotowy) za 105-107 tyś (czyli rabat ponad 25 tyś od ręki)

Komentarz

• mufel
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 194

Zamieszczone przez szplukasz
                                            Jeśli ktoś się zastanawia nad RS TDI lub 2.0 TDI to niech wejdzie do salonu Opla i zapyta się o auta z 2013 roku. Jest ciągle sporo Insigni Cosmo z dieslem 160 KM w bogatym wyposażeniu (IntelliLink RF900 Navi, Pakiet Kierowcy, Pakiet Flotowy) za 105-107 tyś (czyli rabat auto d 25 tyś od ręki)
                                            auto b.ladne z zewnatrz ale porownanie do rs zadne. Nawet do 150 tdi. Przecież tym sie jeździ jak czolgiem. Te 160 koni to chyba na papierze. W prowadzeniu naprawde fatalne jak dla mnie. Jak bylem w salonie i rozmawiałem ze sprzedawca (przed jazda probna) dostalem rabat 22 tys na 2014 r. auto mialo wyjsc 100 tys. Pewnie jeszcze do urwania. Ale po jeździe odechciało mi sie rozmawiać

Komentarz

• Prim
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1040
                                              • Audi

mufel, to prawda i trzeba dodać że przez swoja wage paliwozerne..
                                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Leniwiec
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 624
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Jak ktoś szuka mocnego i dobrze się prowadzącego auta, to bez dwóch zdań jest to świetny wybór i będzie cholernie zadowolonym kierownikiem. Jeśli tylko komuś oczywiście nie są potrzebne wodotryski i skrzynia DSG oraz pogodzi się z dość twardym zawieszeniem. Za to dźwięk wkręcającego się silnika po prostu miodzio. Sam silnik poza tym to sprawdzona i bezproblemowa konstrukcja.
                                                Jest dostępna w dobrej cenie na śląsku jedna demówka z bardzo niskim przebiegiem, biała perła z dachem panoramą i ksenonami (w nowych modelach po lifcie ich brak nie wiedzieć czemu). I nie jest to demówka zarzynana, co wiem akurat z doświadczenia, bo miałem przyjemność nią dość długo jeździć i widziałem jak się z nią obchodzą.
                                                Pozdro

Komentarz

• greg505
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1239

Zamieszczone przez szplukasz
                                                  Jeśli ktoś się zastanawia nad RS TDI lub 2.0 TDI to niech wejdzie do salonu Opla i zapyta się o auta z 2013 roku. Jest ciągle sporo Insigni Cosmo z dieslem 160 KM w bogatym wyposażeniu (IntelliLink RF900 Navi, Pakiet Kierowcy, Pakiet Flotowy) za 105-107 tyś (czyli rabat ponad 25 tyś od ręki)
                                                  jak komus nie zalezy na osiagach, to taka insignia jest bardzo fajna opcja
                                                  Black magic

Komentarz

• perfex
                                                    L&K
                                                    • 2005
                                                    • 1117

Wg wielu ludzi znających się na rzeczy 2.0t renault to jeden z najlepszych o ile nie najlepszy na świecie silnik 2.0 tb. Nie ma żadnych wad ukrytych i niedoróbek i nawet katowany nie zdycha. Dodam, że zrobienie go na 300km jest łatwe i dosyć tanie. I dalej potym jeździ i nie chce się psuć.
                                                    Ps. Podobno, mówię podobno bo nie jestem na 1000% pewien, 2.0T z renault po jakichś przerobkach i oficjalnie ręcznym składaniu przez jakiegoś Helmuta :wink: jeździ w Mercedesach AMG ( A klasa i pochodne) tam ma 360km a hamownie często potrafią pokazać 380km w serii... Ale mercedes pewnie nigdy za głośno nie będzie mówił o pochodzeniu tego motoru
                                                    Pozdrawiam
                                                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

Pracuję...